בקרה על תשתיות

מכון בקרה לעבודות תשתית – מה תפקידו?

מקרי עבר מצערים לאורך ההיסטוריה לימדו אותנו בדרך הקשה, שיש להתייחס בכובד ראש ובמלוא המקצועיות בעת בנייה של מבנים מכל סוג ולכל מטרה. התייחסות זו כוללת בין היתר בדיקה מקיפה ויסודית של גורם חיצוני שיוכל לוודא שכל עבודות התשתית הבסיסיות והחשובות מתבצעות כהלכה. כאן בדיוק נכנסים לתמונה מכוני הבקרה, אשר מטרתם היא בקרה על תהליכי הבנייה ובדיקת חומרים, מערכות ותשתיות בצורה מתקדמת לצורך מניעת בעיות עתידיות והבטחת תהליך נכון ושימוש בטוח. הנה כל מה שתצטרכו לדעת על מכוני בקרה לעבודות תשתית.

מהו מכון בקרה ותפקידו בפרויקטים של תשתיות?

מכוני בקרה הם גופים פרטיים שמתעסקים בביצוע בקרות על תהליכי בנייה שונים. מכונים אלו פועלים מתוקף התיקון ה-101 לחוק התכנון והבנייה, על פיו יש להסדיר את תחום הבקרה על הבנייה בארץ בעזרת הקמתם של מכוני בקרה ייעודיים ופרטיים. השאיפה בהקמתם הייתה ייעול תהליכי הבקרה עצמם, ייעול תהליכי הבנייה, מניעת עיכובים, מניעת תקלות שונות אך בעיקר ומעל הכל, מניעת תאונות הרסניות שעלולות להתרחש בעתיד מנזקי אש, רעידות אדמה, הצפות וכיו"ב.

 

העיסוק המרכזי היה סביב בקרה תהליכית של הבנייה כולה, של כל שלבי הביצוע, שלביי היישום וכן בדיקות מדגמיות-הנדסיות של חומרים שונים ומערכות כאלו ואחרות. הבטחת איכות הבנייה והבקרה על התהליכים השונים, כוללת עמידה בתנאי החוק המוגדרים ובכל התקנות והתקנים הרלוונטיים אותם קבעה המדינה. על פי הגדרת החוק בישראל, כל בקשה להיתר בנייה המוגשת כיום במדינה מתחייבת לתהליך של בקרת בנייה על ידי אחד ממכוני הבקרה המורשים.

מהם תחומי האחריות של מכוני הבקרה?

קיימים שני מישורים מרכזיים הכלולים בבקרת בנייה של כל מבנה, בין אם הוא לצרכי מסחר, תעשייה, מגורים או לכל מטרה אחרת.

  • בקרת בנייה מדגמית – בקרה זו כוללת בדיקות הנדסיות של תחומים רבים ומגוונים הכוללים לדוגמא איטום, הגנה מאש באמצעות מערכות כיבוי אש מתקדמות, תברואה, ניקוז, אוורור, הגנה מחומרים מסוכנים, יציבות הנדסית של שלד המבנה ועוד.
  • בקרת בנייה תהליכית – בקרה המתמקדת בתהליכים שונים בנושאים כמו קרינה, חשמל, בידוד תרמי, אסבסט ועוד.

בנוסף, קיימים שם שני שלבים מרכזיים בתהליך הבקרה:

  1. בקרת תוכן – בדיקה זו מתמקדת תחילה בנספחי התוכן שבתכניות ההגשה המקוריות לקבלת היתר הבנייה. שלב זה יכלול גם כתיבת חוות דעת מסכמת מטעם המכון, הממליצה אודות מתן ההיתר.
  2. בקרת ביצוע – שלב בדיקת תכניות העבודה, רגע לפני הירידה לביצוע העבודות בשטח. בנוסף, שלב זה כולל גם בקרה הנדסית, בקרת ביצוע ומתן תעודת גמר לאחר בדיקה מקיפה של עבודות הבנייה המתבצעות. 

החשיבות של מכוני בקרה

קיימת חשיבות גדולה מאוד לבדיקות התשתית החשובות שמספקים מכוני הבקרה המוסמכים.    חשיבות זו באה לידי ביטוי באופן בולט בהבטחת האיכות, בבטיחות המבנה ובעמידות של התשתיות לאורך זמן.

מכון הבקרה מבצע פיקוח ובקרה על תהליכי העבודה, תוך הקפדה על עמידה בתקנים ובדרישות החוקיות והמקצועיות. בכך, תרומתם למניעת ליקויים וסיכונים פוטנציאליים היא עצומה וטומנת בחובה פוטנציאל רב למניעת אסונות ותאונות מצערות שאף עלולות להעמיד את חייהם של אנשים רבים בסכנה.

מתי ננדקק לשירותיו של מכון בקרה?

החוק בישראל קובע שעל כל בקשה להיתר בנייה, לעשות את דרכה דרך תהליך של בקרת בנייה בליווי של מכון בקרה מוסמך. כך שבכל פרויקט בנייה חדש ובלי קשר למטרת הפרויקט עצמו, נדרשת ההתערבות של הגורמים המוסמכים – החל מרגע הגשת הבקשה להיתר הבנייה ועד לרגע קבלת תעודת ההיתר והגמר.

תהיו חברתיים ושתפו אותנו

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
שלחו הודעה ונחזור בהקדם...
צריכים ייעוץ חינם?
היי אני דויד,
סמנכ"ל שיווק ומכירות
איך אפשר לעזור?