ענף הבנייה מייצר סביבת עבודה עתירת סיכונים, ומתאפיין בהיקף גבוה של תאונות עבודה, פגיעה בחיי אדם בפגיעות גוף, והשלכות כלכליות ואחרות על היזמים, הקבלנים והמעסיקים בענף. הדרכות בטיחות שנתיות אשר מיושמות באופן מקצועי, מסייעות בהעלאת המודעות בקרב העובדים, בשיפור ההתנהלות ורמת האחריות של העובדים ובצמצום ניכר בתאונות העבודה ובנזקיהן.
מה אומר החוק?
עפ"י תקנות הפיקוח על העבודה, קבלן או יזם אשר מעסיק עובדים באתר הבנייה מחויב לספק לכל עובד הדרכת בטיחות בעבודה, בטרם תחילת עבודתו. הדרכה זו תועבר על ידי מדריך מוסמך, בטרם תחילת העבודה בפועל.
הדרכות בטיחות בענפי הבניה
ההדרכה תכלול מגוון נושאים, ותהיה מותאמת למאפייני הסיכון הקיימים בענף הבנייה בכלל, ובאתר העבודה בפרט. ניתן לשלוח עובד להדרכה חיצונית המתבצעת במסגרת גופי הכשרה והדרכה מורשים, או להזמין הדרכת בטיחות מרוכזת לכלל העובדים, תוך ביצוע התאמות והרחבות לצרכי העבודה והאתר.
הדרכה מחייבת נוספת שיש לספק לכל עובדי ענף הבנייה, היא הדרכת עבודה בגובה, הממוקדת בסיכוני העבודה בגובה העולה מעל ל-2 מטרים מעל פני הקרקע, דוגמת: עבודה על פיגומים, עבודה על במות הרמה ומנופים, עבודה על סולמות וכדומה.
הדרכת עבודה בגובה עשויה להיות כלולה בהדרכת הבטיחות הכללית שיעבור העובד, או לעמוד בפני עצמה. כל עובד בענף הבנייה מחויב בהדרכת הבטיחות הכללית, בעוד שבהדרכת הבטיחות לעובדים בגובה מיועדים רק עובדים הנדרשים לעבודה בגובה במסגרת תפקידם. יחד עם זאת חשוב לזכור כי בשל מאפייני אתרי הבנייה, כל עובד באתר עשוי להידרש לפעולות הכרוכות בסיכוני גובה.
חובת ההשתתפות בהדרכה וקבלת ההסמכה חלה עם כל עובדי האתר, בין אם מדובר בהעסקה ישירה או בעובדי קבלן, מיקור חוץ וכדומה.
הדרכת הבטיחות בעבודה והדרכת עבודה בגובה מספקות לעובד תעודת השתתפות והסמכת עבודה התקפה למשך שנה, לאחריה יש לעבור ריענון שנתי מדי שנה.
נוסף לזה, החוק מחייב בכל אתר וסביבת עבודה הנחשבת לברת סיכון מינוי ממונה בטיחות ארגוני, להטמעה, פיקוח וניהול תחום הבטיחות באתר.
מה כוללות ההדרכות?
הדרכת בטיחות כללית תעסוק במגוון רחב של נושאים ותתייחס לסיכונים אפשריים הנוצרים בסביבת העבודה דוגמת:
- הפעלת מכונות וציוד כבד
- תקנות והנחיות נהיגה
- סכנת החלקה
- סביבת חשמל ואלקטרוניקה
- עבודה עם חומרים מסוכנים
- עומסי משקל
- חובת שימוש באמצעי מיגון אישיים
- סימונים בסביבת עבודה
- התנהלות במקרה של מפגעי בטיחות
- הענקת עזרה ראשונה לנפגעים באתר
הדרכות מורחבות פרטניות עשויות לכלול גם הדרכת בטיחות אש, סכנת התלקחות, מערכות כיבוי אש ושחרור עשן, וכאמור הדרכת בטיחות בגובה שתתמקד בסיכוני גובה והתנהלות באתר.
תרגול והיערכות מעשית
הדרכות בטיחות בעבודה אינן מסתכמות בלמידה תיאורטית, ועוסקות גם בלמידה מעשית ובתרגול, באמצעות מגוון יישומים והתנסויות בשטח, הדמיה של אירועי בטיחות, בקרות בזמן אמת ועוד.
קיימת חשיבות רבה לתרגולי בטיחות באתר העבודה, שעוסקים בחיבור בין הידע התיאורטי להתנהלות השוטפת באתר של העובדים. התרגול עשוי לכלול:
- התראות גילוי אש ובחינת התנהלות העובדים: פינוי ויציאה באמצעות מעברים בטוחים, כיבוי וניתוק מערכות חשמל וגז.
- תרגול נהיגה על גבי כלי צמ"ה, בדיקות כלים ואיתור ליקויים.
- תרגול שימוש באמצעי מיגון אישיים, רתמות גוף, קסדות ראש.
מי אחראי על העברת הדרכות בטיחות בעבודה?
האחריות על בטיחות בעבודה חלה על המעסיק, באתרי הבנייה לרוב מדובר בקבלן השטח או בחברה הייזום והבינוי האמונה על הפרויקט.
ההדרכות עצמן יועברו על ידי מדריכים חיצוניים, אשר הוסמכו על ידי משרד העבודה להעברת הדרכות בטיחות לעובדים ובהתאם לסוג ההדרכה.
האחריות על ווידוא כי כל עובד עבר את ההדרכה בטרם תחילת עבודתו, מעקב אחר מועדי הרענון וחידוש ההסמכות- חלה על המעסיק או מי מטעמו, ולרוב מתנהלת על ידי ממונה הבטיחות באתר.